Hei, og velkommen til disse sidene som handler om alt som har med aluminium å gjøre, og særlig om aluminiumens rolle innenfor overføring av strøm. Mange tenker seg nok at strømledninger er laget av kobber eller stål, men sannheten er at i dag er det aluminium som er det foretrukne materialet. Dette er bare en av mange grunner til å vite mer om hva aluminium er og hvilke egenskaper som gjør det så ettertraktet.

Aluminium var mer eller mindre ukjent, og i hvert fall ikke brukt til noe som helst, inntil for ca. 200 år siden. Det var en engelskmann, kjemikeren Humphry Davy, som først beskrev hva aluminium var, men det var imidlertid Friedrich Wohler, en tysk kjemiker, som var den første som greide å isolere aluminium. Da hadde den berømte danske vitenskapsmannen H. C. Ørsted forsøkt på det samme i flere år, uten å få til aluminium i en så ren form som det Wohler greide. Senere jobbet også franske vitenskapsmenn med å fremstille aluminium, og de oppdaget at det fantes aluminium i bauxitt, som skulle bli en viktig råvare innenfor industrien som etter hvert vokste opp. For 150 år siden var imidlertid denne prosessen uhyre vanskelig og metallet som sådan både sjeldent og kostbart – det kostet mer enn gull! Med elektrolysemetoden som ble utviklet mot slutten av 1800-tallet gikk imidlertid prisen raskt ned med 99,9 prosent.

På disse sidene finner du mer om hvordan aluminium fremstilles i dag, aluminium som leder, om strømnettet som sådan, råd om aksjer i aluminiumsindustrien, og mye, mye mer.